Den 17. september nåede den arktiske havis sin årlige minimums-udbredelse. Nu er det præcise tal blevet verificeret: 4.583.125 km2 skulle vi ned på, før ismassen igen begyndte at tage på. Det placerer 2019 på en delt andenplads over mindste arealudbredelse ved et minimum.
Andenpladsen deles med 2007 og 2016, mens 2012 stadig står på toppen af podiet som det år, hvor havisudbredelsen ved vendepunktet var allermindst, siden målingerne begyndte i 1979.
Ca. 4,5 million km2 er et stort tal at forholde sig til, men til sammenligning kan det siges, at Danmarks landsareal er på ca. 43.000 km2 eller omkring 100 gange mindre.
Med september omme kan vi konstatere, at månedsgennemsnittet støtter op om tendensen med den lave ismængde, da 2019 landede på en 3. plads over laveste september-månedsmidler målt.
Havisens sæson
Havisens areal bliver målt nøje med satellitter. Nogle områder passeres af satellitter mere end 8 gange i døgnet.
I de kolde vintermåneder bliver havisen omkring Arktis tykkere og breder sig mere og mere. Som temperaturerne varmer op med sommerens komme, skrumper isen ind igen. Når smeltesæsonen er på sit højeste, ryger der helt op til to gange Danmarks areal om dagen. Når temperaturene igen daler, begynder isen atter at vokse sig større. Lige inden dette vendepunkt indtræffer, er havisen dermed på sit årlige minimumsniveau. Havisens årlige minimumsniveau siger en hel del om, hvordan det går med vores klima.
Afsmeltningen er normalt højest i juli og begynder at aftage i slutningen af august. Det, der gjorde 2012 speciel var, at afsmeltningen fortsatte med at være høj langt ind i august på grund af et kraftigt lavtryk i det centrale Arktis.