Danmark

Landsudsigt
Regionaludsigter
7-døgnsudsigt
Månedsprognose

Udsendt den 26. maj gældende til og med uge 25 (21. juni).

Det pæne vejr i denne uge skyldes højtryk nær Danmark, men det vil i de følgende uger rykke mod vest og fastlåse sig her. Det betyder plads til svage fronter, drivende skyer og til tider let regn over landet. Samtidig vil den varme luft forblive over Sydeuropa og efterlade os i en lidt kølig sommerbrise med temperaturer, der har svært ved at komme over de 20 grader. Dog er nedbør, temperatur og solskinstimer tæt på vore statistiske gennemsnitvejr for Danmark i juni, og med en sol, der står højt og længe på himmelen, vil der også blive plads til en del sol af og til.

I uge 23 bryder højtrykket nær Danmark ned, og der bygges i stedet højtryk op vest for De Britiske Øer. Dermed kan lavtryk trække ned fra nordvest og komme tæt på Danmark med svage fronter, skyer og lidt køligere luft. Det ser dog ikke ud til særlig store nedbørsmængder, og de norske fjelde kan også skærme for en del af skyerne i perioder. Men generelt må vi indstille os på flere dage med skyer med lidt nedbør af og til og mest under de 20 grader. Solen står dog højt og længe på himmelen, så der vil også blive plads til solskin i perioder.

Generelt vil dagtemperaturen ligge typisk mellem 13 og 18 grader, mens nattemperaturen forventes mest mellem 5 og 10 grader. Nedbøren vil blive normal eller lidt mindre end normalt.

I uge 24 og 25 har de fleste prognoser tendens til, at det højere tryk forbliver et godt stykke vest for Danmark og fortsat vil give plads til mere lavtrykspræget vejr med svage fronter og skyer over Danmark. Dermed udebliver de varme sommerdage, og vi vil generelt opleve halvskyet vejr med let nedbør til tider og temperaturer, der har svært ved at komme meget højere end 20 grader. De amerikanske prognoser ønsker højtrykket tættere på Danmark fra vest, som vil betyde bedre sommervejr med flere solskinstimer, mindre nedbør og dage med temperaturer over 20 grader.  

Dagtemperatur det meste af tiden bliver mellem 14 og 20 grader, enkelte dage lidt lunere. Nattetemperaturen forventes ned mellem 5 og 11 grader. Dette er normalt for årstiden, og nedbøren vil også i gennemsnit lande normalt for årstiden.

Af langtidsmeteorolog Lisette Grenbom

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 20 år (se f.eks. klimanormal for 2006-2015). Det er altså ikke klimanormalen for 1961-1990, der henvises til.

Skemaoversigt for de næste fire uger

Farverne beskriver usikkerheden i prognosen - jo mørkere farve, jo højere usikkerhed. Farven under ugerne beskriver den normale usikkerhed i månedsprognosen, dvs. stigende usikkerhed jo længere frem i tiden.

Sæsonprognose

Udsendt 20. maj - gældende for juni, juli og august.

Sommeren i år ser ud til at byde på lidt af det hele og kan bedst beskrives som ”almindelig dansk sommer”. Det kan lyde dejligt, kedeligt eller håbløst, men omskifteligt sommervejr vil som oftest både byde på vejr for strandløven såvel som haveejeren. Usikkerheden er særligt stor i år, men skal vi nuancere sommeren lidt, ser det ud til at være juli, som byder på størst chance for stabilt og varmt sommervejr, mens august ser ud til at blive mere omskiftelig og potentielt våd. Læs flere detaljer her, og følg med i tirsdagens månedsprognoser.

Juni: (se også tirsdagenes månedsprognoser, som løbende dækker juni)

Et højtryk ventes det meste af måneden at befinde sig sydvest- og vest for De Britiske Øer. Det sender fra tid til anden højtryksrygge ind over Danmark og når det sker, får vi stabilt og lunt vejr med gode solchancer. Samtidig tager de fleste atlantiske lavtryk en bane op over Norskehavet og Nordskandinavien, mens de tilhørende overvejende svage koldfronter med lidt skyer og regn passerer os fra vest fra tid til anden. Når det sker, kommer vi ind i en køligere nordvestlig luftstrøm med spredte blomkålsskyer og kun enkelte, lokale byger, mens resten af landet kan gå fri. På sådanne dage kan især nordjyderne bade sig i solskin, mens andre lokaliteter får en naturlig skyparasol på og kan redde sig en enkelt byge. Ind i mellem disse to scenarier er der selvfølgelig også plads til få dage med lidt regn, når fronter med skyer passerer fra vest.

I der samlede regnestykke ser juni ud til at end blive omkring- eller måske lidt over normaltemperaturen, mens den ventes lidt tørrere end normalt.

Juli:

I den følgende sommermåned ventes der i store træk at forekomme stort set samme overordnede strømningsmønster, som vi kommer til at se i juni. Dog tyder noget på, at højtrykket vest for De Britiske Øer kan brede sig til den nordlige del af kontinentet og Skandinavien i løbet af de første uger af måneden. I så fald vil vi blive begunstiget med varmt og stabilt sommervejr med masser af plads til solen.
Jokeren i spillet er så, hvor mange fronter der får lov at forstyrre idyllen med flere skyer og forbigående regn. Det ligger umiddelbart i kortene, at der er en fair chance for at hente et par uger med stabilt og tørt vejr, hvor vi sagtens kan redde os flere meteorologiske sommerdage.
Som juli skrider frem stiger risikoen også for kraftige regn- eller tordenbyger – især når fronter fra vest fortrænger den lummervarme sommerluft.

Med usikkerheden ’in mente’ er der altså en tendens til overvejende stabilt vejr i juli, og måneden ser ud til at byde på nedbør under det normale og temperaturer 1-2 grader over normalen.

August:

Prognoserne for august måned er for nuværende særdeles usikre på den lange tidshorisont. Det ser dog usandsynligt ud, at det stabile vejr, vi med en vis portion fortrøstningsfuldhed kan se frem til i juli, vil fortsætte længere ind i august. Som måneden skrider frem, er der nemlig indikationer på, at de atlantiske lavtryk og fronter så småt begynder at tage en lidt sydligere bane, noget oftere end set tidligere på sommeren.
August vil sandsynligvis fortsat kunne byde på sommerdage afbrudt af frontpassager eller kraftige regn- og tordenbyger, som lokalt kan kaste en hel del nedbør af sig. Risikoen for skybrud er dermed også tilstede.
Sidst i august kan vi vende tilbage til en lidt køligere luftmasse fra vest med drivende blomkålsskyer. Så vil vi igen kunne synge den smukke, gamle Thøger Larsen sang ”Den danske sommer ” fra 1914, hvori det lyder ”Byger der går og kommer, det er den danske sommer”.

Det bedste bud på august samlede temperaturniveau er omkring 1 grad over det normale, mens nedbøren ventes omkring- eller måske lidt over det normale, med betydelige geografiske forskelle fra landsdel til landsdel.

Af langtidsmeteorolog Steen Hermansen

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, som der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 20 år (se også vejrdata for perioden 2006-2015). Det er altså ikke klimanormalen for 1961-1990, der henvises til.

Vejrkort og radar
Pollen

Dagens pollental. Få mere information om målingerne. Læs mere

Vandstand

Vandstand for målestationer i Danmark. Bemærk, at de automatiske prognoser kan afvige fra DMI´s varsler om forhøjet vandstand. Få mere information om grafikken. Læs mere

Vis tabel
Vis tidevand

Tidevandstabeller

Statistik

Statistik for den aktuelle måned de sidste fem år sammenholdt med referencen for 2006-2015.

Gå til vejrarkivet